Automatická závlaha

Rady a zkušenosti pro všechny

Automatická závlaha

Příspěvekod Vahada » 07 úno 2010, 20:52

Opět potřebuji poradit.
Mám zahradu mimo bydliště a tak mám někdy problém s pravidelnou zálivkou a navíc musím občas na týdem dva odjet úplně. Při delší nepřítomnosti mi pomáhá sousedka, ale v zásadě mi pravidelná zálivka dělá občas problémy.
V minulém roce jsem začal experimentovat s automatickou závlahou, ale zatím s tím nejsem spokojený.
Začal jsem bez zkušeností a bez možnosti se někoho zeptat a podle toho to dopadlo. Zvolil jsem kapkovou závlahu, vlastní kapkovače včetně hadiček a propojení jsem koupil v obchoďáku s cca 120 ks vlastních kapkovačů. Mám koupený a instalovaný elektrický ventil na baterie, ale při prvním zapojení jsem zjistil, že kapkovací systém, který jsem zakoupil je určený pro velmi nízký tlak, asi nějaký samospád ze sudu. Při připojení na rozvod vody s tlakem cca 2 bary mi vlastní kapkovače z rozvodů vystřelily, takže jsem nakonec zapojil závlahu tak, že automatem pouštím vodu do sudu a zněj samospádem to pouštím do kapkovačů.
Z počátku se zdále že to bude fungovat dobře, ale občas dochází k tomu, že některé kapkovače nefungují a při tom nejsou ucpané. Provděpodobně je na vině vzduchová bublina, která po ukončení závlahy v rozvodu vzniká.
Máte někdo praktické zkušenosti? Musím na jaře systém předělat. Nevím jestli jít do nějakých středotlakých kapkovačů, nebo přejít raději na techniku rozprašovačů. Poraďte, pokud můžete.
Vašek Hadrava
vahad@tiscali.cz
Uživatelský avatar
Vahada
 
Příspěvky: 616
Registrován: 20 lis 2009, 16:46
Bydliště: Bílina okr.Teplice

Re: Automatická závlaha

Příspěvekod Jarda Marek » 07 úno 2010, 21:04

Myslím, že v tomhle by Ti mohl poradit Láďa má s tím zkušenosti a funguje mu to pokud vím spolehlivě (rozprašovače).
Osvojte si základy své práce, jedině tak se můžete stát skutečnými mistry.
Ať nám rostou. Jarda.
bonsai-greenhorn@email.cz
Uživatelský avatar
Jarda Marek
 
Příspěvky: 4269
Registrován: 01 úno 2009, 10:35
Bydliště: okres Litoměřice
člen ČBA: ano

Re: Automatická závlaha

Příspěvekod maros » 07 úno 2010, 21:13

Ahoj,
mne sa casto stava, ze nie som doma aj par dni alebo tyzden. Preto mam aj ja jednoduchy automat. Vodu mam zo studne, pouzivam prvky od firmy Gardena. Obycajne casovacie hodiny na 9V baterku (uz nie je vo vyrobnom sortimente na tento rok, ale maju ine, viac druhov myslim, ze od cca 1000Sk). Obycajnou hadicou to mam pripojene na taky vejarovy polievac, ktory sa pohybuje tak ako ho mechanicky nastavim, pohana to len tlak vody, da sa kupit tiez asi za 1000Sk. Funguje to dobre, ale ked som z domu prec v lete, tak trocha trpnem ci je vsetko v poriadku. Inak viem nastavit cas, frekveciu a dlzku polievania. Radsej polievam viacej ako menej. A jediny vaznejsi problem je silny vietor. Chcelo by to ale lepsi system v buducnosti.
Uživatelský avatar
maros
 
Příspěvky: 168
Registrován: 21 kvě 2009, 00:10

Re: Automatická závlaha

Příspěvekod Ladislav Kotál » 07 úno 2010, 21:24

Václave, několik let úspěšně používám tlakovou závlahu od G........y, Vlastní ventil s časovačem je připojen přímo na kohoutek, poháněný 9V baterií, která vydrží celou sezonu.Za ním je regulátor tlaku se sítkem a ten je připojen na vlastní rozvod hadicemi z plastu.Výhodou je , že kdekoli na hadici vyřízneš díru a našroubuješ trysku, které se dělá v několika provedeních od 10stupňů po 360 stupňů. Celkový dostřik trysky je cca 5-7 m.K hadicím je spousta spojovacích kolínek, téček, záslepek, a dokonce i regulačních kapačů. Závlaha zalévá velmi dobře- vytváří mlhu a dostacečně prolije rostliny při použití 7-10 min dvakrát za den. kapače jsem nainstaloval do skleníku k okurkám,a taky OK. Propojovací hadice z plastu jsou v 20m balech,trysky a kapače si koupíš jednotlivě dle potřeby.K montáži potřebuješ jen nůž a speciální děrovač, který je součástí dodávky. jinak je vše spojeno jen nastrčením rukou. Na větvi mám asi 20 trysek a 10 kapačů, a závlaha to zvládá bez problémů-bez poklesu tlaku na koncích.Spotřeba vody je oproti zalévání hadicí asi třetinová.Až se ke mě dostaneš, uvidíš ji v akci.
Přílohy
4.jpg
Uživatelský avatar
Ladislav Kotál
 
Příspěvky: 4195
Registrován: 02 úno 2009, 08:14
Bydliště: Útušice u Plzně
člen ČBA: ano

Re: Automatická závlaha

Příspěvekod Vahada » 07 úno 2010, 23:59

Tak konečně mám nějakou konkrétní radu. Vidím, že oba používáte rostřikovače. Já jsem se k tomu také již začal přiklánět, ale potřeboval jsem potvrdit, jestli zase neudělám nějakou blbost.
Ty kapkovače, to je totiž spousta hadiček a navíc se s rostlinami špatně manipuluje. Většinou zapomenu na kapkovač a pokusím se s rostlinou manipulovat a už tahám za hadičky.
Pokud jsem to dobře pochopil, tak "maros" používá jeden rozstřikovač s větším poloměrem a Láďo ty používáš více rozstřikovačů s menším poloměrem rozstřiku. Ve tvém případě je asi menší nebezpečí, že vítr ovlivní zálivku.
Podle obrázku vidím, že máš rozstřikovče nad rostlinami, to je dobrý nápad, pořád jsem nevěděl jak je instalovat na zem, aby stříkali spolehlivě nad rostliny. Teď zase nevím jak v mých podminkách udělat tu konstrukci pro zálivku zvrchu. Popřemýšlím a možná půjdu na kompromis - rozvod po zemi a trysky na nějaké tyčky. Škoda, že jsem se k tobě na začátku zimy nedostal, vidět na vlastní oči to nic nenahradí, určitě se k tobě někdy podívám.
Základ rozvodu mám stejný jako vy, jen ho mám od jiné firmy, ale také solidní a s automatickým ventilem jsem plně spokojený.
Začnu študovat katalog a do začátku sezony musím dokoupit komponenty, abych to mohl spustit s plnou parádou.
Vašek Hadrava
vahad@tiscali.cz
Uživatelský avatar
Vahada
 
Příspěvky: 616
Registrován: 20 lis 2009, 16:46
Bydliště: Bílina okr.Teplice

Re: Automatická závlaha

Příspěvekod Jiří Svačina » 08 úno 2010, 01:22

Zálivka samospádem, při více vývodech a je dost těžko regulovatelná . Používám /pochopitelně, nejde to ani jinak / jak závlahu regulovanou kapkou , tak i několik druhů rozprašovačů - postřikovačů . Neosvědčily se mi jen nízkotlaké zamlžovače, často se ucpávají. Doporučuji nákup u specializovaných firem, a zboží pro profi použití, ne u překupníků provádějících montáže, nebo v některých případech sice levné ale ne příliš trvanlivé dálněvýchodní zboží z obchodních domů :naughty: .
Já používám, a pro Brno a okolí doporučuji prostudovat sortiment-nabídku mého dodavatele na stránkách http://www.agrotherm.cz. Nelekejte se, je toho tam hodně, ale je to kompletní sortiment profi dílů pro malé i hodně veliké plochy...
Jiří Svačina - www.bonsai.cz
Uživatelský avatar
Jiří Svačina
 
Příspěvky: 679
Registrován: 06 úno 2009, 19:44
Bydliště: Zastávka u Brna

Re: Automatická závlaha

Příspěvekod Vahada » 08 úno 2010, 11:08

Už se na to dívám, musí se to studovat je toho skutečně hodně.
Potvrzuji tvojí radu pro všechny - nekupovat v obchoďáku, ale u profíků, já se takto spálil u kapkovačů, ostatní již beru u solidní firmy. Je to jiná než máš ty, ale také jsem u ní koupil ORBIT. Hlavně má perfektně zpracovaný katalog a to je při objednávce velký pomocník. Pro zájemce pošlu kontakt emailem, abych nešel do "komerce".
Těmi nízkotlakými zamlžovačemi myslíš ty co pracují za redukcí tlaku na 2 bary? To bych měl asi problém, protože mám na zahradě v rozvodu vody právě cca ty dva bary.
Naposledy upravil Vahada dne 08 úno 2010, 16:03, celkově upraveno 1
Vašek Hadrava
vahad@tiscali.cz
Uživatelský avatar
Vahada
 
Příspěvky: 616
Registrován: 20 lis 2009, 16:46
Bydliště: Bílina okr.Teplice

Re: Automatická závlaha

Příspěvekod Jiří Svačina » 08 úno 2010, 11:19

"Jemná mlha" je dobrá pro množárny a malý dorost. Trysky tam někde v nabídkách jsou. Přiměřený tlak cca ty 2-3 bary u mě není problém, ale žádá si to precizně filtrovanou vodu. Nestačí běžná jemná sítka... A dlouhodobě provozně spolehlivá je asi jen profi vysokotlaká mlha...která u bonsají není potřeba.
Jiří Svačina - www.bonsai.cz
Uživatelský avatar
Jiří Svačina
 
Příspěvky: 679
Registrován: 06 úno 2009, 19:44
Bydliště: Zastávka u Brna

Re: Automatická závlaha

Příspěvekod vopat » 08 úno 2010, 16:39

Ahoj Václave,
mám pro tebe jedno malé doporučení ;) . Až vše nainstaluješ a budeš si vodit na zahradu návštěvy, nezapomeň se vždy podívat na hodinky, kdy se spouští závlaha. Jinak dopadneš jako já, když jsem potom převlíkal celou návštěvu :P .
Vláďa Vopat
Uživatelský avatar
vopat
 
Příspěvky: 371
Registrován: 08 zář 2009, 22:33
Bydliště: Ústí nad Labem
člen ČBA: ano

Re: Automatická závlaha

Příspěvekod Martin Iša » 08 úno 2010, 20:57

Vláďo, taky by to šlo udělat opačně.Některé návštěvy bývají nevítané. :lol: ;)
Nikdy nesoupeř s blbcem.
Stáhne Tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.




775 164 435 martin.isa@seznam.cz
Martin Iša
 
Příspěvky: 3778
Registrován: 03 bře 2009, 17:28
Bydliště: Kaplice
člen ČBA: ano

Další

Zpět na Co ? Jak ? Kdy ? Proč ?

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron