od Jan Kalivoda » 07 úno 2010, 23:15
Z toho co vidime, plyne, ze nejsou dodrzeny spravne technologicke postupy zpracovani. Jelikoz, byly indegrience vlhke nesterilni stalo se co vidime. Jedná se asi o osvedcenou recepturu vyroby a s tim souvisejici znalosti se stalosti slozeni zivin, doplnku vitaminu, mineralu a dalsích biologicky ucinných látek.
Výroba by mela probíhat v kombinací tepelneho a mechanickeho pusobeni. Pri tomto procesu je asi pouzivano beznych surovin jako jsou obiloviny, masokostni moucka, ktera obsahuje tuky a oleje, atd.
Proces vyroby se sklada se z nekolika casti jako je michani, hneteni, tvarovania hlavne duleziteho tepelneho zpracovani. V teto fazi dochazi ke kompletnimu uvareni testa, usmrcení nezadoucich mikroorganismu, ktere mohou způsobovat zluknuti hnojiva (masokostni moucka rozklad), bez toho chytaji okamzite plisne a dochazi k hnilobnemu procesu (za cas zacnou neprijemne "vonet"). Suseni probíhá v susce ( v domacich podminkach treba v horkovzdusne v troube) a po jejim opusteni jsou granule horke, maji stale jeste dost vysokou vlhkost, kterou je treba snizit presusenim asi na cca 10 – 15% vlhkosti bobku, to zabrani rustu plisni a bakterii a tim se prodlouzi take jejich trvanlivost. Dosouseni a nasledne ochlazení probíhá v urcitem case a pri urcitych teplotach. Aby byla dosazena pozadovana kvalita bobku, je nezbytné provádět neustálou kontrolu suseni s naslednou vlhkosti. Tato kontrola by mela zacit již při nakupu surovin (kvalita). Dále pokračuje i pri uskladneni - naproste sucho.
Ale zadny uceny nepadl z nebe, muzes to zkusit znova.
Doufam, ze toto male vysvetleni postaci.
Zdravi Jan K.