Ahoj. Zimovanie? Už som to možno aj tu popisoval, ale rád zopakujem.
Bývam v normálnom panelákovom byte a moje zimovanie mýrt súvisí aj s predchádzajúcou otázkou možného rozširovania zbierky. Neprichádza teda do úvahy aj z dôvodu zimovania. To sa totiž odohráva na parapetoch okien bytu a tie majú nemennú kapacitu. Teda :
... 3 okná dvoch izieb na sever
... vypnuté radiatory, ale vacsinou otvorene dvere, takze v izbach je max o 1-2 stupne menej ako v ostatnej casti bytu
... na parapetoch podmisky so zeolitom zaliatym vodou a na nom ulozene misky so stromami - zvysenie vzdusnej vlhkosti, mensi opad listov
... zalievka podla potreby cca obden, nerosim ich
... v tyzdnovych intervaloch otocenie rastlin o 180 stupnov kvoli svetlu
Viem nie je to podla "ucebnice", ale inu moznost nemam. Vidite ako dlho ich pestujem a preziju celkom dobre. Napr. v pohode prezimuje aj mach na substrate, ktory som nemenil uz roky, stale je ten isty a staci po presadeni iba kusok z neho prelozit na novy substrat a v priebehu roka ho pokryje novym obrastom. Stane sa, ze vacsinou rast pokracuje aj v zime a navyse nevhodnymi vyhonkami s dlhymi internodiami, ale po prvom jarnom strihu sa vsetko lahko vrati strihom späť a do jesene ziskaju perfektny husty habitus. Netreba sa toho bat, v zime staci jediné - nezabudnut na ne.