Chci odpovědět všem ale nevím kde začít- takže:
Ladislav Kotál píše: Stromy mají vždy jasný "rukopis". Krásně jdou rozeznat stromy Libochovické, Libčanské, Jihlavské,Rožnovské,Vigantické, Nedrahovické....
ano, stejně jako jsou snadno identifikovatelné bonsaje alpské nebo jihoevropské, či z britských ostrovů - když to omezím jen na oblasti - a to je víc než dobře - nejhorší by bylo, kdyby všechny vypadaly jako japonské - ono ani evropským tvůrcům nic jiného, než jít vlastní cestou nezbývá - Japonci jsou prostě mnoho staletí před námi a nemá cenu snažit se je dohonit a řekl bych,že o to většina ani nestojí . I když jsou samozřejmě i tací,pro něž je nemyslitelné dělat něco jinak než oni (Japonci,Korejci,Číńani).
Lukáš Sirotný píše:Podle mě nebylo nutné tuto část debaty přesouvat do dokecníku, kde zapadne mezi ostatní právem přesunutý balast/srandičky apod., no ale to je na vás...
Luďku: jako jedinou mně známou evropskou (a tím pádem kvůli jazyku srozumitelnou) knihu o bonsajové estetice bych mohl doporučit dílo Bonsai Aesthetics od Francoise Jekera
Jarek: Samozřejmě, že každý má svůj styl, svůj pohled, ale myslím si, že tyhle diskuse posouvají její účastníky dál ve výtvarném cítění. Můžeme se přít, jestli je správné při tvarování nebo vystavování to, či ono, ale jen samotná diskuse nás nutí o tématu přemýšlet.
Aleš: Pravidla znát, snažit se je dodržovat tam, kde je to účelné (oni si to ti Japonci opravdu nevymysleli jen tak pro srandu) a až to budeme umět dobře, můžeme si dovolit je v odůvodněných případech porušovat.
Přesně tak, naprosto souhlasím
.
Lukáši, možná jsem to neměl pojmenovat "dokec" k tvým tématům - ve své postatě s tím mým nemají moc společného (neřeší se tu ty konkrétní stromy) a sloužily spíš jako inspirace k tomu mojemu - protože by se mělo týkat i jiných "akademických" debat. Snažil jsem se vžít do lidí jako je Ruda - jak se asi cítí a jestli si to téma otevřou i zítra? Musíme si uvědomit, že fórum nečtou jen aktivní přispěvatelé, ale i další registrovaní i neregistrovaní .
Takže by bylo vhodné, zmíním li se třeba o "negativním prostoru" - nabídnout i možnost kliknout někde jinde zde na fóru na článek, kde bude vysvětlené co že to vlastně je.
Vycházím původního zaměření, či určení tohoto fóra, které už vlastně vyplývá ze samotného názvu.
A tvůj odkaz na pravidla v knize F. Jekkera jsem vlastě i čekal, ale velké většině, včetně mně je k ničemu já si prostě v Angličtině(Němčině, Francoužštině...) nepočtu - dokonce už ani v ruštině, kterou jsem se musel učit místo těch potřebnějších jazyků (dávno a rád jsem ty jejich hieroglyfy zapomněl
)-a tady rozhodně jenom obrázky nestačí.
A tady vidím největší "dluh" minulosti a až na jedinou vyjímku i současnosti - první se měly u nás začít vydávat knihy představující bonsai jako umění a zaměřené spíš než na techniku právě na estetiku bonsají, pak teprve ty "manuály " jak bonsai vypěstovat a ošetřovat s jednou, max. několika stránkami o jejich historii, které sice měly vždy jiného autora a obrázky, ale jinak byly jak přes kopírák.
Jinak si myslím, jako i jiní, že vlastně pravidel existuje spousta, podle toho kdo je zrovna sepsal, či z jaké školy pocházejí. Proto mně zajímalo, která z nich dodržuješ ,nebo prorušuješ ty , přpadně Pájaombre, nebo Aleš:) .