V posledních dnech jsem se příliš nedostal k počítači, takže jsem rád, že se se svými názory zapojilo tolik bonsajistů

. Přesně tohle byl můj záměr, rozpoutat diskuzi i ohledně estetiky a vnímání bonsají, jakousi nadstavbu samotného pěstování a tvarování, kde se všichni máme co učit.
Takže, abych i já vyjádřil svůj názor, hlasoval jsem pro umístění stromu doleva, a to z důvodů, které (především v posledním příspěvku) podle mě dost zřetelně popsal a načrtul Pavel S. - hmota obrostu jednoznačně zatížená doprava, dvě spodní větve svým sklonem i výstavbou rovněž "táhnou" vpravo, pro mě osobně je pak i hodně důležitý levý spodní jin, který sice vychází doleva, pak se ale krásnou kličkou otáčí doprava a dodává jalovci ten správný "šmrnc" vpravo.
Pro mě je to z velké části právě tenhle jin, který mi hodně ulehčuje rozhodování, proč strom umístit vlevo.Poloha vrcholu (a v podstatě i spodní pohyb kmene) už je pro mě až druhotným prvkem, i když přiznávám, že kdyby to byl můj strom, tak bych asi tuto nejednoznačnost vrcholku mínil zkorigovat aspoň lehkým ubráním obrostu na levé straně a přidáním na pravé.
Ještě jsem zkusmo ve Photoshopu provedl úpravy stromu - náklon 7° doleva, redukce obrostu na pravé straně, cekové vzpřímení stromu, kdy spodní část již nemá výraznější pohyb doprava, ale je de facto kolmá k povrchu misky - v tomto případě bych si už strom na levé straně dokázal představit jen velmi stěží.
Pavel píše cituji : "že to nedělal žádný neuměl", v originálu článku se ale píše (přeloženo doslova) -
"Zatímco jsme o problému diskutovali, přišel majitel stromu a postavil strom doprava, tak jak se to zamlouvalo mně, a celková kompozice lahodila mému oku.", takže by mě samotného zajímal i pohled autora bonsaje na jeho vlastní strom

.