Stejné téma je i na Bonsai kai a tam jsem včera napsal toto :
"To není snadná hádanka. Kmen a větší část obrostu směřují - mají pohyb doprava, tím by si strom říkal o umístění spíše na levé strně kompozice, ale když se na kompozici dívám jako na celek, tak tento strom i na mě působí tím průhledem -volným prostorem - a svou horní částí lépe když je umístěný na pravé straně Při umístění vlevo se mi zdá " že se jeho "hlava" dívá k sousedům".
Otázka byla na umístění tohoto stromu, / zřejmě schválně vybraného a nejednoznačného - otížnějšího na rozhodování/, ale ve vzhledu - poloze tak jak je na obrázcích a v této takto aranžované kompozici, ne na jeho další možnosti, otáčení či úpravy - ty jsou pochopitelně možné ale bude to jiná kompozice. Lukáš má na stránkách přeložené i "správné" odpovědi aranžerů a autora. Tam je zcela jistě patrný i vliv a odlišný pohled Japonců čtoucích doma tradiční texty zprava do leva, a tak občasná pro nás jakoby obrácená orientace věcí v aranžmá ...
A Robertovi - zdravím

mýma očima - rostlinu jsi trochu "zjednodušil" ale změnami jsi ze zadní větve která zajišťovala v původní poloze "hloubku" kompozice udělal větev která jakoby vychází a vyplňuje vnitřní oblouk ohybu kmene, to pro mě není to pravé. Vzniká tím z obrostu tak trochu takový "hříbeček" obrost je téměř rovnoměrně rozdělen na obě strany - ale vzhledem k ohybu kmene větší část obrostu jde jinam než pohyb kmene ve vždy viditelné dolní části - ten směřuje doprava, obrost "jde" doleva - rostlina je tak trochu"jako lyžař při slalaomu, jinde nohy jinde trup" její "těžiště" je tako posunuto více na levou stranu, původní řešení bylo vyváženější autor vytěžil -získal více...