Michal Němec píše:Toto se mi už nelíbí. Zdá se mi že někteří bonsajisti chtějí mít pořádnou bonsaj za "chvilku" a neradi čekají až jim "ztloustne" jsou to pro mě takové rychlokvašky a odraz dnešní doby kdy se spousta lidí za něčím honí a chtějí mít všechno honem rychle atd...
Na takovýchto jamadori je ještě mnoho let práce a to, co se z nich dá vypěstovat, se nikdy nepodaří ze semenáčku nebo řízku. Ty by takhle neztloustly ani za celý život. Je to jen jiný postup a jiný výsledek.
Navíc udržení při životě takových velkých jamadori chce mnoho znalostí a zkušeností. To není, jako "píchnout" řízek a ono to roste. Každý má svůj styl, postup a výsledky.
Ale my začátečníci bychom měli začínat právě od řízků a menších kontejnerovaných rostlin, protože vykopat takovou cennou jamadori a pak ji svou nezkušeností zahubit je ... jak to mírně napsat. Proto se mi nelíbí ani ty rady, kdy začátečníkovi, který ještě nic nemá, a najde v lese např. dub se radí:"Ber ho, alespoň jako zkušenost." Bez ohledu na míru pravděpodobnosti přežití (ne kopáče, ale kytky!)