K tomu obtahování, obtahuji též radecem a je to skvělé, po práci nástroje vemu lihem a poté mam trochu rostlinného oleje a jemně všechno nářadí přejedu. No a k hlavnímu broušení je to trochu alchymie ale baví mě to.
Ostření:
Nůžky dláta a rydla by měli mít vybroušen úhel břitu zhruba na 24 (±1)o
Broušením na obvodu kotouče brusky, vzniká na hřbetu ostří žlábek, který usnadňuje doostření a obtahování tkzv. broušení do duta. (otáčky brusu by neměli být větší než 1450ot/min)
Při broušení samozřejmě nůžky chladíme ve vodě. Vše se dělá v klidu netlačit jen zlehka trochu to trvá ale ten výsledek.
Obtažení ostří:
Nejdříve na co nejjemnějším kameni, který navlhčíme (honovacím) olejem, kruhovými pohyby vytvoříme na hřbetu nástroje fazetku širokou asi 1 mm . Obtahování ukončíme po odpadnutí jehly vzniklé při ostření.
Lapování:
Lapování ostří dokončuji zelenou leštící pastou a filcovým kotoučem.
Při obtahování pozor nesmí se poškodit tvar ostří !!!!
No snad z toho něco pochopíte jestli ne tak se ptejte.